מהו אובדן כושר עבודה? הגדרה מקיפה
אובדן כושר עבודה מוגדר כמצב שבו אדם מאבד את יכולתו לעבוד ולהתפרנס כתוצאה מפגיעה רפואית. ההגדרה כוללת מספר סוגים של פגיעות שונות.
אובדן כושר עבודה מלא
אובדן כושר עבודה מלא הוא מצב שבו אדם איבד את כושר העבודה שלו באופן מוחלט ואינו יכול לעבוד בשום עבודה. בביטוח לאומי מצב זה מכונה דרגת אי כושר מלאה והאחוז הניתן הוא 100%. בחברות הביטוח ובקרנות הפנסיה האחוז המקובל לעניין זה הוא 75% אובדן כושר, כלומר מי שיכול לעבוד פחות מ-25% ממה שעבד טרם הפגיעה יהיה זכאי לקבלת פיצוי.
אובדן כושר עבודה חלקי
אובדן כושר עבודה חלקי מתאר מצב שבו המבוטח מסוגל להתפרנס אך לא באותו עיסוק בו עסק בעבר, המתאים להשכלתו או ניסיונו בעבר. במקרים אלה, האדם יכול לעבוד בעבודה מסוימת אך לא במקצועו הספציפי או ברמת השכר הקודמת.
ההבחנה בין תביעת ביטוח פרטי לזכאות מביטוח לאומי
זכויות מביטוח לאומי
ביטוח לאומי מספק כיסוי לכל אזרחי ישראל תחת מספר מחלקות. הזכאות לקצבת נכות כללית דורשת דרגת אי כושר להשתכר של 50% לפחות ונכות רפואית של 60% ומעלה. הקצבה משתנה בהתאם לאחוזי הפגיעה ונעה בין 1,908 שקלים עד 3,321 שקלים חודשיים.
נפגעי תאונות זכאים לפיצויים כספיים למשך 90 ימים אם הפגיעה זמנית. במקרה של מצב קבוע, יש להגיש תביעת נכות כללית. נפגעי תאונות עבודה זכאים לטיפול מיוחד הכולל דמי פגיעה, גמלת נכות, וכיסוי רפואי מלא.
תביעות ביטוח פרטי
חברות הביטוח הפרטיות מספקות כיסוי במסגרת ביטוח מנהלים או קרנות פנסיה. הכיסוי יכול להגיע עד 75% מהשכר הממוצע בשנה שקדמה לאירוע הביטוחי. הביטוח מפני אובדן כושר עבודה במסגרת ביטוח מנהלים מכסה בדרך כלל גם אובדן כושר לעבוד במקצוע הספציפי של המבוטח.